9/03/2020 – Warsztaty kulinarne w ramach POPŻ 2014-2020 [FOTO]

9 marca br. w Stołówce Szkoły Podstawowej w Adamówce odbyły się kolejne Warsztaty Kulinarne stanowiące działanie towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2019.

 

*) Przepisy z organizowanych warsztatów:

SAŁATKA Z BURAKA

2 – 3 gotowane buraki (można kupić gotowe), pomarańcza, jabłko, mix sałat, garść orzechów włoskich, ser feta
SOS: 5–6 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki octu jabłkowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Na półmisek dajemy sałatkę, na wierzch kładziemy pomarańcze (najlepiej wyfiletowane, bez wewnętrznej skórki), paski jabłek i buraków, pokruszoną fetę i orzechy, całość polewamy dressingiem tuż przed podaniem sałatki.

 

PASTA Z CZARNYCH OLIWEK

– 200 g. czarnych oliwek (bez pestek)
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki oliwy
– 3 posiekane suszone pomidory
– 1 duży ząbek czosnku (przecisnąć przez praskę)
– sól, pieprz

Całość miksujemy i smarujemy kanapeczki.

Udostępnij: