Zajęcia kulinarne – Chrupiący gofr!

W dniach 30-31 stycznia br. w ramach zorganizowanych zajęć dla dzieci i młodzieży podczas ferii zimowych w Placówce Wsparcia Dziennego w Adamówce oraz Krasnem odbyło się wspólne pieczenie gofrów.

Celem zorganizowanych zajęć było rozwijanie zainteresowań kulinarnych dzieci, umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem higieny oraz kształtowanie współdziałania i integracji z grupą.

Zajęcia rozpoczęto od aktywnej rozmowy na temat: „Jakich produktów potrzebujemy do przygotowania ciasta na gofry”? Po upieczeniu gofrów dzieci mogły rozwijać poczucie własnej kompozycji kolorystycznej, pomysłowości, czego efektem były przepięknie udekorowane wypieki. Najmłodsi uczestnicy zajęć rozwijali swoją samodzielność i umiejętności samoobsługowe. Dzieci uczyły się ponadto zasad kulturalnego zachowania się przy stole, czerpania radości ze wspólnego przygotowania posiłków, zdobywania nowych doświadczeń za pomocą zmysłu smaku, zapachu i dotyku.

Zajęcia kulinarne dla dzieci są świetną formą wypoczynku i relaksu oraz doskonałym czasem na poznawanie świata. Warto od najmłodszych lat uczyć dzieci zdrowego odżywiania i czerpania przyjemności z jedzenia zdrowych, estetycznie podanych, a przede wszystkim własnoręcznie wykonanych posiłków. Mamy nadzieję, że przygotowywanie słodkich gofrów było dla dzieci wspaniałą i „pyszną” zabawą.

Udostępnij: