Efekty realizacji zakończonego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2019 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym

PODPROGRAM 2019 – efekty

  1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Adamówce z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 884 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 50,57146 ton żywności;
  • 6 124 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków.
  1. W ramach Podprogramu 2019 dla 77 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
  • Warsztaty Kulinarne – 5 spotkań dla 62 uczestników,
  • Warsztaty ekonomiczne – 3 spotkania dla 15 uczestników.
Udostępnij: