Efekty realizacji zakończonego Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2019 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
PODPROGRAM 2019 – efekty
- Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Adamówce z terenu województwa podkarpackiego przy współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 884 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 50,57146 ton żywności;
- 6 124 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków.
- W ramach Podprogramu 2019 dla 77 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- Warsztaty Kulinarne – 5 spotkań dla 62 uczestników,
- Warsztaty ekonomiczne – 3 spotkania dla 15 uczestników.