24/02/2020 – Warsztaty kulinarne w ramach POPŻ 2014-2020 [FOTO]
24 lutego br. w Stołówce Szkoły Podstawowej w Adamówce odbyły się Warsztaty Kulinarne stanowiące działanie towarzyszące w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2019.
*) Przepisy z organizowanych warsztatów:
JEŻYKI
Składniki: Herbatniki małe opakowanie, Ok. 50 g masła
Ozdoby: garść daktyli, ulubione bakalie, gorzka czekolada
Pokruszone herbatniki ugniatamy z masłem, lepimy kulki, spłaszczamy, obsypujemy bakaliami i daktylami, polewamy roztopioną czekoladą.
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do lodówki na około 20 min.
SAŁATKA Z SELERA
Składniki: Seler naciowy, winogron, orzechy włoskie, czerwona cebula, ser żółty, majonez, jogurt grecki (mały), sól, pieprz.
Wszystkie składniki kroimy. Mieszamy z majonezem i jogurtem, doprawiamy do smaku.
PASTA Z CZERWONEJ FASOLI
Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki), ok. 70 g. suszonych pomidorów, 1 duży ząbek czosnku, 2-3 łyżki oliwy, kilka liści świeżej mięty.
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, doprawiamy.
Tak przyrządzoną pastą sparujemy – chleb lub bagietkę. Możemy na kanapeczki położyć plasterki ogórka oraz papryki świeżej.